Контакт
contact@kb.com.mk

контакт центар:
(02) 3 296 800

Н О В О С Т И31.7.2017 - Извлечени се добитниците на наградната игра „Биди дел од фудбалската историја! Со Mastercard® од Комерцијална банка АД Скопје на УЕФА Супер купот“


На 28.07.2017 година во просториите на Комерцијална банка АД Скопје, во присуство на нотар и два претставника на Комерцијална банка АД Скопје, беа извлечени среќните добитници на наградната игра „Биди дел од фудбалската историја! Со Mastercard® од Комерцијална банка АД Скопје на УЕФА Супер купот“.

 

Конечниот список на добитници на наградите може да се види на следниот линк.

 

Доделивме 10 (десет) комплети од по 2 (два) билета за УЕФА Супер купот кој ќе се одржи на 8 август 2017 година во Скопје, оригиналната фудбалска топка која ќе се користи за време на натпреварот, 20 (дваесет) гифт-картички за трговскиот центар „Скопје Сити Мол“ во вредност од 3.000,00 денари и 80 (осумдесет) гифт-картички во вредност од 1.000,00 денари.

 

Наградите може да се подигнат во рок од 60 дена, секој работен ден од 08:00 до 16:00 часот на следната адреса: Комерцијална банка АД Скопје, Одделение за банкарски картички, ул. Орце Николов бр. 3, 1000 Скопје.

 

Добитниците на билетите за УЕФА Супер купот истите треба да ги подигнат осум дена пред почетокот на натпреварот, односно сѐ до денот на одигрување на натпреварот (08.08.2017 година) до 16:00 часот. Добитникот на оригиналната фудбалска топка која ќе се користи за време на натпреварот истата ќе може да ја подигне ден по одигрување на натпеварот (09.08.2017 година), а сѐ до крајниот рок од 60 дена.

 

Наградната игра траеше од 12.07.2017 до 26.07.2017 година, а учество се обезбедуваше со секоја трансакција на продажни места направена со дебитна или кредитна картичка од сите програми на Mastercard® на Комерцијална банка за физички лица од најмалку 600,00 денари.

 

Им честитаме на среќните добитници и им посакуваме да уживаат во големиот фудбалски настан!

 

Правила на наградната игра „Биди дел од фудбалската историја! Со Mastercard® од Комерцијална банка АД Скопје на УЕФА Супер купот“
22.3.2018 - Признанија за крводарителите од Комерцијална банка


По повод 17 Март - Денот на крводарителите, општинската организација на Црвениот крст – Центар беше наградена од страна на Министерството за здравство, а  Здружението на крводарители при Комерцијална банка АД Скопје – „Капка за живот“, како најактивна организација во Општина Центар доби плакета како признание. Јубилејни признанија добија и неколку крводарители, како Александар Пеев од Комерцијална банка за покажаната хуманост и солидарност и 25 дарувања на крв.

 

Дарувањето крв е една од најзначајните општествено одговорни активности со која спасуваме животи. Да им е честит денот 17 Март на сите крводарители.

 

Slika_krv22.03.2018 - Известување од Комерцијална банка АД Скопје


Комерцијална банка АД Скопје ја известува јавноста дека на 21.03.2018 година во блок-трансакција беа истргувани вкупно 298.003 акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје, по цена од 3.750 денари по акција, во вкупна вредност од 1.117.511.250 денари.

 

Досегашниот акционер со квалификувано учество East Capital Explorer Investments AB и неговото поврзано лице Salink Limited изврши продажба на сите акции што ги поседуваше во Банката, односно 298.003 акции, што претставува 13,076% учество во вкупниот број акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје.

 

Како купувачи на продадените акции се јавуваат следните правни лица:

 

Адора Инженеринг ДООЕЛ Експорт Импорт

Гранит АД Скопје

ИГМ-Трејд Илија ДОО

Индустри Сервис ДОО Скопје

 

Дополнително, известуваме дека секое од правните лица поединечно не го надминува прагот од 5% акционерско учество во вкупниот капитал на Банката.
22.03.2018 - Уште две блок-трансакции со акциите на Комерцијална банка


Комерцијална банка АД Скопје ја известува јавноста дека на 22.03.2018 година во две блок-трансакции беа истргувани вкупно 164.332 акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје, по цена од 3.750 денари по акција, во вкупна вредност од 616.245.000 денари.

 

На продажната страна на трансакциите се јавуваат странски инвестициски фондови и нивните клиенти, додека на куповната страна се јавуваат две физички лица и следните правни лица:

 

Макпетрол АД Скопје

Индустри Сервис ДОО Скопје

М.Г. Фешн ДОО Увоз-Извоз Скопје

ЛЕАН ДОО Скопје

ЗСФ-КОМ ДООЕЛ Увоз-Извоз Скопје

ИНТ Трејд ДООЕЛ Кочани

 

Дополнително, известуваме дека секој од купувачите поединечно не го надминува прагот од 5% акционерско учество во вкупниот капитал на Банката.
20.03.2018 - Кампања на Комерцијална банка и Веро


Во периодот од 15 март до 15 јуни 2018 година ќе биде реализирана заедничка кампања на Комерцијална банка и Веро маркетите.

Кампањата се однесува на сите постојни и идни корисници на Mastercard® платежните картички на Комерцијална банка кои со секоја направена трансакција во Веро маркетите со Mastercard® картичките на Банката ќе добијат поврат на средства во износ од 3% од трансакцијата.

Вкупниот поврат на средства од тековниот месец ќе биде префрлен на сметката на картичката на 10 наредниот месец.
16.03.2018 - Синдикатот на Комерцијална банка со донација за Детската клиника


Средствата наменети за одбележување на „8 Mарт“ синдикатот на вработените во Комерцијална банка АД Скопје ги донираше на Универзитетската клиника за детски болести. Станува збор за средства во висина од 150,000.00 денари, со кои, во консултации со надлежните во Клиниката беше одлучено да се купат и донираат:  50301 Сензор GE DASH finger clip 3m, EU512S-1 Кабел EKG iM12 5 жилен, IEC,  N1A-RS2 Манжетна 1 црево PU-245-35cm, Ref: Biocare iM12 SpO2  екстензија DB9, 50284 Сензор-Nelkor finger klip 7p и  1133 Аспиратор и регулатор за централен вакум BERINGER.

 

Вработените во Клиниката својата благодарност ја изразија и со писмена Благодарница, што претставува и поттик за идни донаторски акции на вработените во Комерцијална банка, која на јавноста  ѝ е препознатлива по својата општествена одговорност и низата волонтерски и донаторски акции во изминатите години.
 
Известување16.03.2018 - Комерцијална банка, Генерален покровител на наградата „Роман на годината“ за 2017 година


Банката е Генерален покровител на наградата „Роман на годината“ за 2017 година, која се доделува петнаесет години по ред, а која оваа година ја додели Фондацијата за промоција и унапредување на културните вредности „Славко Јаневски“.

 

Жирито во состав: Давор Стојановски, Ристо Лазаров, Иван Додовски, Анета Дучевска и Катерина Богоева, го избра романот „Одбројување“ од Фросина Пармаковска за „Роман на годината“ за 2017 година.

 

„Одбројување“ е трет роман на Фросина Пармаковска, која е авторка и на романите „Пишувајќи ги изгубените топки“ и „Вишнова хроника“.
 
Роман на годината15.03.2018 - Банката, Генерален спонзор на концертите на Влатко Стефановски


Комерцијална банка е долгогодишен покровител на многубројни фестивали и културни случувања. Така и во 2018 година продолживме да ја поддржуваме културата и уметноста.

 

Банката е Генерален спонзор на концертите на Влатко Стефановски, кои во организација на Баги Комуникации ќе се одржат на  17,18 и 20 март во Македонската филхармонија а на кои ќе го промовира  неговиот триесет и петти албум наречен „Мајчин јазик“.

 

На концертите публиката ќе може во живо да го слушне материјалот од новиот албум, а како специјални гости ќе бидат балканската етно дива Биља Крстиќ, нашата оперска дива Весна Гиновска Илкова, како и групата Љубојна.
 
Влатко Стефановски Концерт
 
 
 
 
 15.03.2018 - Поволни наменски кредити


Почнувајќи од  15.03.2018 година, Комерцијална банка АД Скопје започнува со понуда на поволни наменски кредити. По согледувањето на потребите и барањата на комитентите, Банката во наредниот период нуди поволности кај следните наменски кредити:

- Кредит за школување  со каматна стапка од 5,5% , рок на отплата до 5 години и износ до 5,000 евра во денарска противвредност. Повеќе на линкот Кредит за школување .

- Кредит за подобрување на енергетската ефикасност  со каматна стапка од 4,9% , рок на отплата до 7 години и износ до 8,000 евра. Повеќе на линкот Кредит за подобрување на енергетската ефикасност.

- Туристички кредит  со каматна стапка од 5,9% , рок на отплата до 3 години и износ до 3,000 евра. Повеќе на линкот Туристички кредит.
14.03.2018 - СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ


Во изминатиот период, Комерцијална банка АД Скопје и Стопанска банка АД Скопје, како обезбедени кредитори на „ФЕНИ Индустри“ Кавадарци, презедоа низа активности со цел повторно активирање на производствениот процес на компанијата, секогаш земајќи предвид дека истиот е од стратешко значење за Република Македонија, како и за поширокиот јавен интерес, за вработените и за нивните семејства. Сметаме дека оваа цел е успешно постигната и дека остана уште последниот чекор да се избере најсериозниот инвеститор кој ќе понуди долгорочна перспектива за компанијата.

 

Во целиот период, додека се вложуваа напори да се пронајде најсоодветен инвеститор за сите доверители, се водеа разговори со голем број заинтересирани субјекти и на крај, последните денови, понуди за откуп на нашите побарувања од „ФЕНИ Индустри“ доставија две заинтересирани страни, „ГСОЛ“ и „Минстрој“. Двете понуди беа сериозни, покажуваа посветеност и позитивни намери за обезбедување на иднината на „ФЕНИ Индустри“, вклучувајќи и доказ за расположливи средства.

 

По оценувањето на понудите, одлуката на банките е да се избере понудата на „ГСОЛ“ како купувач на нашите побарувања. Ваквата одлука се заснова на целосна оцена на доставените понуди, роковите и условите за исплата на побарувањата, како и покажаната посветеност на овој инвеститор од почетокот на проблематичниот период за компанијата. Исто така, беше земено предвид дека „ГСОЛ“ веќе ја исплати заостаната плата на вработените во „ФЕНИ Индустри“, како и јавно објавената намера за соодветна исплата и на другите доверители кои имаат признаени побарувања во стечајната постапка на „ФЕНИ Индустри“. Согласно условите од понудата, банките очекуваат целосната реализација на договорот за откуп на нивните побарувања да биде завршена до крајот на март 2018 година.

 

Би сакале да им се заблагодариме на понудувачите и на сите заинтересирани инвеститори за нивните сериозни намери во врска со иднината на „ФЕНИ Индустри“ Кавадарци, искрено надевајќи се дека ќе имаме успешна соработка во идните проекти.

 

 

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ

 

СТОПАНСКА БАНКА АД СКОПЈЕ

 
26.02.2018 - Промоција на најновата услуга на Комерцијална банка АД Скопје


Почитувани, денес 26.02.2018 година, Комерцијална банка АД Скопје во соработка со MasterCard  ја претстави стратегиски иновативната услуга KomPay. Со воведувањето на мобилна апликација која овозможува најсовремена технологија за спроведување бесконтактни плаќања со дебитни и кредитни картички издадени од страна на Банката, Комерцијална банка АД Скопје е прва банка во Република Македонија што ја обезбедува оваа услуга за своите клиенти. Новата технологија на плаќање е сè уште во зачеток и кај земјите во опкружувањето.

 

KomPay е мобилна апликација наменета за физички или за правни лица - корисници на Mastercard платежни картички, кои поседуваат мобилен уред со Andorid оперативен систем.  Со помош на  NFC технологијата за плаќања, мобилната апликација станува „мобилен паричник“ кој ќе им обезбеди на корисниците побрзо и поедноставно плаќање.

 

Едноставноста, брзината и сигурноста се едни од клучните предности на оваа апликација. Преку нејзиното користење се добива можност за спроведување бесконтактни плаќања со мобилниот уред на продажни места ширум светот. На овој начин на корисниците им е овозможено да заштедат време, кое може да го искористат за суштински активности.

 

„Денес, кога ја одржуваме една од најголемите мрежи на банкомати и ПОС терминали во земјата, и имаме најбезбедна платформа за Интернет и Мобилно банкарство, задоволство ни е нашите сограѓани да ги доближиме до најсовремените светски текови во доменот на дигитализирани плаќања. Ова всушност отсекогаш била нашата цел – да понудиме што подобри и побезбедни решенија, за да добијат нашите клиенти најмногу за своите средства“ изјавија од Комерцијална банка АД Скопје.

 

„Со задоволство можам да соопштам дека Комерцијална банка ќе донира 1 денар со секоја успешна трансакција направена со KomPay во промотивниот период (од 26.02 до 30.04. 2018 година) , а средствата кои ќе се обезбедат ќе бидат донирани на двата Младинските центри „Сакам да знам“ во Шуто Оризари и Водно, а со нив раководи Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување Х.Е.Р.А. во партнерство со Здравствен дом Скопје. Се работи за првите и единствени центри во Скопје, отворени во 2006 година, кои нудат бесплатни здравствени услуги и советување за младите и социјално маргинализираните лица, по принцип на доверливост и неосудување. Оваа навистина благородна мисија  Комерцијална банка веќе две години финансиски ја поддржува. На овој начин, се надеваме дека заедно со нашите клиенти и партнери ќе обезедиме дополнителна финансиска помош и ќе овозможиме уште подобри услови за соодветна грижа и советување за оваа исклучително важна категорија на млади лица“ им соопшти Главниот финансов директор Маја Стевкова Штериева на присутните.

 

Поради лошите временски услови, претставникот на Mastercard г-ѓа Вања Манова, која е регионален директор за Бугарија и за Македонија во Mastercard Worldwide, не присуствуваше на презентацијата но во својот допис таа вели:

 

„Ние во Мастеркард навистина го цениме фактот што Комерцијална банка е секогаш меѓу првите активисти и трендсетери на иновации, и тоа не само во Македонија, туку и во регионот, со силен придонес за подобрување на платната инфраструктура и креирање на модерни и попогодни начини за реализирање на плаќањата на клиентите.

 

PFZ_6547


А Р Х И В А