Контакт
contact@kb.com.mk

контакт центар:
(02) 3 296 800

СПОНЗОРСТВА И ДОНАЦИИ


Комерцијална банка како водечка банка во Република Северна Македонија активно е вклучена во развојот и благосостојбата на нацијата, луѓето и здравата и чиста животна средина преку поддржувањето на широк спектар на организации, активности и настани, а со цел да се промовираат и прослават успехот, иновациите, напредокот во следниве области:

  • Спорт;     
  • Уметност;     
  • Научно-истражувачка и издавачка дејност и конференции;     
  • Општествени/социјални;     
  • Медиуми;     
  • Простории;     
  • Доколку сакате да аплицирате за спонзорство пополнете го следното барање за спонзорство.


2020


Спонзор на 41-то издание на Фестивалот „Браќа Манаки“

Tрадиционално, трета година по ред, Банката е спонзор на 41-то издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, кој заради новонастанатите услови на пандемијата предизвикана од Ковид - 19, оваа година достојно ќе се одбележи со еден централен настан во Битола, на 19 септември во Пациото на Музеј на Битола.

 

Со својот интернационален карактер и атрибути на гала-настан кој ја привлекува уметничката, академската и политичката елита од нашата земја и од регионот, „Браќа Манаки“ претставува редок општествен настан кој привлекува големо внимание кај домашната, но и меѓународната филмска јавност. Наградата „Златната камера 300 за животен опус“ годинава ќе му биде доделена на двојниот оскаровец Јан Камински, кој е и најмлад досегашен добитник на оваа награда, а наградата „Големата ѕвезда на ДФРМ“, што ја доделува Друштвото на филмските работници на Република Северна Македонија, ќе му биде доделена на режисерскиот доајен Столе Попов.

 

Комерцијална банка со големо задоволство застанува зад овој наш реномиран фестивал, кој со својата големина и интегритет е редок амбасадор на македонската култура. Особено оваа година во која уметноста е во незавидна положба, Банката одлучно ја пружа својата поддршка и овозможува филмската магија и натаму да блеска, низ Битола и секаде во нашата земја.

 


Комерцијална банка официјален спонзор на РК Вардар 1961

Комерцијална банка АД Скопје со гордост објавува дека стана официјален спонзор на РК Вардар 1961, македонскиот најтрофеен ракометен клуб. Пред стартот на новата сезона, европскиот шампион го претстави дресот за претстојните предизвици, на кој стои логото на Комерцијална банка.

 

Нашата ракометна гордост покажа дека со добра работа, професионален однос и длабока посветеност, не постои пречка што не може да се надмине. Тоа се вредностите што секојдневно ја водат и Комерцијална банка АД Скопје. Тоа ги прави Вардар 1961 и Комерцијална банка природни партнери. Заедно влегуваме во нови успеси и во афирмација на македонскиот спорт.

 

Банката континуирано е посветена на поддршка на македонската култура и спорт, препознавајќи и поттикнувајќи успешни приказни кои ја заслужуваат не само македонската, туку и меѓународната сцена. Вардар 1961 ги има освоено и двете, а со поддршката од Комерцијална банка заедно одиме кон нови победи!
 

vardar

 


Спонзор на манифестацијата „Поетска ноќ во Велестово”

Со цел да се промовира културата во руралните средини, а наедно и да се промовира културата надвор од македонските граници, се организира меѓународната манифестација насловена „Поетска ноќ во Велестово“.

32-то издание на Поетска ноќ во Велестово ќе биде отворено на 21 август со настап на „Скопје гитар трио“.

Годинашното издание на Манифестацијата е посветено на поезијата на Зоран Анчевски, а во тремот на црквата „Успение на Св. Богородица“ во Велестово, истата вечер ќе биде отворена изложба на академскиот склуптор Димитар Филиповски.
 

Спонзор на фестивалот „За Петровден сите на планина“

Комерцијална банка АД Скопје е спонзор на тринаесеттиот Меѓународен етнофестивал на изворни влашки песни насловен „За Петровден сите на планина“, кој се одржа на 15.08.2020 година на планината Пониква крај Кочани, во организација на влашката пејачка група „Грамостеањ“ од Скопје.
 

Спонзор на Здружението „Вичо“

Банката и оваа година е спонзор на активностите на Здружението „Вичо“, кое е организатор на традиционалната манифестација чија основна цел е афирмација, заштита и борба за потврдување на самобитноста на македонскиот народ и неговиот социјален и културен идентитет.

 

Оваа средба традиционално се одржа по 40-ти пат на 02.08.2020 година во потпелистерското село Трново – во храмот на Света Богородица.

 


Спонзор на манифестацијата „Илинденски марш 1978“

 

Комерцијална банка АД Скопје е спонзор на Здружението на граѓани „Илинденски марш 1978“ Скопје, кое по повод големиот национален македонски празник 2 Август - Илинден и 42 годишнината од првиот Илинденски марш, во соработка со манифестацијата „10 дена Крушевска Република“ по дваесетти пат го организира познатиот традиционален Илинденски коњанички марш од Скопје до славното Крушево.

 

И оваа година Банката како опшествено одговорна компанија се вклучи во зачувување на традициите на Илинденската епопеја од 1903-1944 година, како патоказ за негување на возвишените цели на македонскиот народ и останатите слободоумни народи на Балканот за спроведување и поттикнување на демократските принципи и процеси како  најголема придобивка на човековата цивилизација.


Десетта година по ред продолжена соработката со Црвениот крст на Република С. Македонија

Комерцијална банка АД Скопје и оваа година ја продолжи плодната соработка со Црвениот крст на Република Северна Македонија со цел заедничка имплементација на општествено корисни социјални програми за подобрување на квалитетот на животот на населението во заедниците. Банката ќе ја поддржи реализацијата на проектот „Подобра социјализација на децата и младите со посебни потреби“.

Всушност, ова претставува мисија и заеднички напор на сите поддржувачи во решавањето на општествените проблеми во земјата и е во согласност со стратегиските заложби на Банката на полето на општествената одговорност.

Праксата на општествено одговорно работење многу години наназад е составен дел од деловната политика на Комерцијална банка АД Скопје.


Комерцијална банка АД Скопје - спонзор на магазинот „Премин“

Комерцијална банка АД Скопје неколку години по ред е спонзор на магазинот „Премин“. Магазинот „Премин“ со своите содржини гради врска меѓу духовното и реалното и ја афирмира македонската културна, историска и црковна мисла. Изборот на текстовите и пораките на овој магазин ја содржи димензијата на православието вон границите на националното и културното и е придружник на секој што се стреми кон лична преобразба.


Банката спонзор на проектот на Здружението „Мандра“

Комерцијална банка АД Скопје петта година по ред е спонзор на единаесеттиот турнир во мал фудбал кој се одржува по повод роденденот на поп-звездата Тоше Проески, а во организација на Здружението на Власи стопанственици од Македонија „Мандра“ од Скопје.

На оваа манифестација, која се одржува во периодот од 24 до 26 јануари 2020 година во спортската сала „Форца“ во Скопје, има предвидено и простор за културно-уметничка програма на која земаа учество еминентни пејачи од сите националности.
А Р Х И В А